Folk

Janusz Pyra, Szef Kuchni Restauracji Folk

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych podkarpackich Szefów Kuchni w Polsce. Ambasador kuchni regionalnej, posiadający wybitne osiągnięcia w propagowaniu tradycji kulinarnej Podkarpacia.

Z wykształcenia inżynier Technologii i Analizy Żywności. Swoją karierę zawodową rozpoczynał na stanowisku pomocy kuchennej w restauracji Myśliwska, gdzie szybko otrzymał awans na stanowisko młodszego kucharza. Kolejnym etapem drogi zawodowej były wyjazdy zagraniczne, w pierwszej kolejność na Bliski Wschód do placówki Dyplomatycznej w Syrii, następnie na dwuletni kontakt w Niemczech w Augsburgu. Ponadto odbył wiele szkoleń we Włoszech oraz Francji, gdzie doskonalił się w kunszcie kuchni tych krajów.. W swojej karierze zawodowej pełnił rolę Szefa Kuchni: Zamku w Krasiczynie, Grand Hotel  Boutique oraz Zamku Dubiecko.

Wielokrotnie brał udział prestiżowych konkursach ogólnopolskich, zdobywając czołowe miejsca, m.in.: II i III miejsce w Kulinarnym  Pucharze Polski, dwukrotnie I miejsce w  konkursie Kuchni Włoskiej, I miejsce na Kulinarnej Prezentacji Regionów w Kudowie Zdroju, kilkukrotne zdobycie I miejsca w konkursie Kuchni Dworskiej, II miejsce na Primerba Cup, I miejsce w konkursie L'Art de la cuisine Martell.

Oprócz własnych osiągnięć, podejmował się również szkolenia i przygotowywania do konkursów młodszych kolegów. Pełnił również rolę sędziego w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych.

Występował gościnnie w programie telewizyjnym Kawa czy Herbata.

Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo
- nawet do własnej rodziny

Z pasji do poszukiwania stylu i smaku …

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym coraz mniej miejsca na smakowanie rzeczywistości a także sprzeciwiając się pewnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, unikając tego co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy proponuję Państwu kulturę stołu, bogactwo aromatów opartych na tradycyjnych, lokalnych produktach serwowanych  w niepowtarzalnym klimacie. Stawiam na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Z tą właśnie myślą przygotowałem kilka propozycji będących poniekąd kulinarną interpretacją mojego stylu, pasji do gotowania  i poszanowania produktu. Z przyjemnością zapraszam do stołu, do celebrowania posiłków  i delektowania się chwilą życząc Państwu niepowtarzalnych doznań estetycznych i smakowych. Wspólny posiłek stanowi okazję do nawiązywania kontaktów, budowania więzi, wzmacnia relacje prywatne, biznesowe, pomaga w rozwiązywaniu trudnych tematów.

A  więc  smacznego! Jak mawiał Oskar Wilde „Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo -  nawet do własnej rodziny”

Janusz Pyra

Galeria

Ta strona wykorzystuje pliki cookies

Jeżeli nie blokujesz w przeglądarce tych plików, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisywanie w pamięci urządzenia. W przeglądarce istnieje możliwość zarządzana plikami cookies. Korzystanie z serwisu bez blokowania plików cookies oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.